fbpx

Acne

Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen.

Hoe ontstaat acne?

Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van deze huidaandoening. Waaronder een verhoogde talgproductie, die ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en produceren meer en dikkere talg. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels, die talg van de talgklier naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. Dit komt doordat huidschilfers niet of niet goed afschilferen en samenklonteren. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen, zo ontstaan mee-eters (witte comedo).

Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.

acne
acne

Behandelen van acne

Wanneer de acne onjuist of onvoldoende behandeld wordt, kan de huidaandoening lang aanhouden en kunnen er littekens achterblijven. Er bestaat geen standaard behandeling voor acne. De behandeling hangt af van de ernst van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht.

Behandelingen

De volgende behandelingen worden aangeraden:

  1. Dermabrasie
  2. Fruitzuurpeeling
  3. Plaatselijk reinigen
  4. Acnebehandeling
  5. Chinese kruidenpeeling
  6. PRX skinbooster
  7. Profhilo

Contact

Met de juiste behandeling kun je acne prima behandelen. Laat je door onze huidspecialisten adviseren over de beste behandeling voor jouw huidtype en neem contact met ons op!